ZÖLDRANDI

cikk_22.png

Megünnepeltük a Föld napját - ez is egy ünnep, ha úgy tetszik, a Föld szülinapi bulija :) Ennek apropóján pedig egy ökorandi írással jelentkezem ma. Mert mindent is lehet zölden csinálni, mondhatni a zöld 50 árnyalata - a skála egyik végén a piknikrandi eldobható grillszettel, a másikon meg a zero waste séta a Duna-parton :) És bár lehet nem hangzik túl szexinek, valójában nagyon is az zöldnek lenni. Mert a zöld kvalitások vonzóak:

-Ha a randidat érdekli Földanyánk jólléte, az azt is jelenti, hogy túllát magán és nemcsak carpe diem meg önző hedonizmus van orrba-szájba :D Vagyis a kiszemelted törődik a környezetével is, ez pedig rád nézve is ígéretes lehet.

-Ha valaki túrázás közben egy órán át cipeli a szemetét kuka híján, az bizony kitartó, a kitartás pedig érték! Vagy ha környezetvédelmi okokból vega, akkor elkötelezett, és ez ugyancsak imponáló...

-A zöld randi nem pazarol, hanem fenntartható – ez a fenntarthatóság pedig az ideális párkapcsolatnál is kívánatos cél.

Na de lássuk, mi fán terem a zöldrandi!!

Kévázófronton máris adja magát egy-két tipp. Tudom, tudom, már a kávé maga sem túl környezetbarát (termőterületeket von el, vegyszerigényes, satöbbi). De ha mégis elcsábulsz a fekete nedűre, akkor a következőket fontold meg. Ha a randin a kávédat tehéntej helyett növényi tejjel kéred, azzal bolygósimogató opciót választasz, mert a tehéntej előállítása során 3-szor több üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, mint a növényi tejnél. Most már szabad teraszozni, de ha elviteles kávésétáltatásban gondolkodsz, akkor kérd a kávédat műanyag fedő nélkül - hidd el, hacsak nem Margit-kört futni mentek, nem fogod kilöttyinteni ;) Ja és ha zöld kávézóajánlóra vágysz: az én szívem az Ecocaféra dobban az Andrássy úton, mert ott fairtrade és biokávékkal operálnak, mesés koffeinkánaán!!

Nem lenne merlot a mara, ha nem ejtenék szót a borrandiról. A borrandi úgy zöldíthető, ha pincében, akár frissen a hordóból mérve kóstoltok - csomagolásmentes, és a bor nem utazik nagy távokat. De ha nem óhajtod elhagyni a városodat, hanem vesztek a randiddal egy üveg bort, vagy kiültök valamerre borozni, úgy a legklímabarátabb verzió, ha legalább magyar bort választotok, nem külföldit. Amerika az amerikaiaké, kaliforniai chardonnay helyett pompásan megteszi az irsai olivér vagy a cserszegi fűszeres. 

Nyárba hajló tavaszi napokon már adja magát a fagyizás és a kiülős bambizós helyek. Amit fagyifronton megtehetsz, az az, hogy tölcsérbe kéred azt a fontásztik csokivaníliát, vagy ha papírpohárba, akkor a standard kapott műanyag kanalat szépen eltörölve majd szelektív gyűjtőbe dobod - ha csak otthon van olyanod, akkor majd otthon. A limonádé és barátai fogyasztásához ma már a tudatosság jegyében kínos szívószálat kérni, de akár elfogadni is. Sajnos viszont még mindig sok helyen adják alapjáraton - ilyenkor rajtad landol a felelősség, hogy fogyasztóként proaktívan jelezd: nem, nem szeretnél teknősgyilkos műanyag vackot az üccsidbe. 

Az az örömhír, hogy irtó könnyű sportos ökorandikat is csapni! Az evezős szeánszról már korábban írtam, de vizes témában van még muníció bőven :) A vonatozás vidéki romantikája kombinálható a Mahart-hajó életérzéssel hőn szeretett MÁV-unk Dunakanyar napijegyével. A találmány zseniális: Budapestről felvonatozhattok Nagymarosig, ahonnan kéktúra vezet Zebegénybe, hajóút Dömösre, majd jó vidéki levegővel töltekezve visszahajó Nagymarosra, hogy onnan a MÁV repítsen haza vasparipáin. 

Zöldrandi lehet még a közös sportolás számos formája. Szerencsére mozog a nép azt látom, a Decathlonban már nem kapni férfi görkorit, úgy kifosztottak mindent a sportos pasik... Mikor legutóbb görkoriztam a Bikás parkban, alsó hangon épp 15-féle sportot űztek az emberek szerte-szana. Ott tehát minden adott, ami egy ökorandihoz szükségeltetik: hatalmas zöldek tollasozni, frizbizni, kutyát eregetni, pingpongasztal, tavacska bámészkodni. És van ott kávézó is - tudod, lattelamúr szigorúan szívószálmentesen!!

Ha pedig randiajándékban gondolkodsz: még mindig cuki virágot szedni a lány hajába a réten. De ha kapitalista csokit viszel neki, akkor lehetőleg esőerdőbarát békalogóssal kedveskedj (Rainforest Alliance-minősített például a Ritter csoki). Vagy gálánsan gyerekmunkamentes fairtrade csokival (amilyen a Cavalier és a Moser Roth). Éljen minden apró tett a környezetvédelem jegyében, és éljenek a zöldrandik!!

A bejegyzés trackback címe:

https://maramerlot.blog.hu/api/trackback/id/tr2516515940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MARA MERLOT

cikk19.jpg

randirepertoár és boldogságblog

süti beállítások módosítása