FORRALT BOR, SZERELEM

cikk_10.png

Elmorzsoltam egy könnycseppet, mikor leoffolták a karácsonyi vásárokat. Nem mintha a poharanként 1500 forintos forralt borra dobbanna sommelier szívem, amiről a tévé úgyis lehozza, hogy lőre.. :) De azért a hangulat, az illatok, hiányzik noh. Nincs hát mit tenni, otthon kell winter wonderlandet varázsolni! Aki eddig nem tette, most izzíthatja a házi forralt bor projektet, mert az bizony szerelem <3

De mitől is olyan tökéletesen passzentos találmány a forralt bor? Lehet, még nem is gondoltál rá, de a forralt bor frenetikus ízélményét az adja, hogy komplex az ízvilág. Tökéletes elegye édes, savanyú, keserű ízeknek: édes a cukortól, savanyú a citromkarikától, keserű a szegfűszegtől. Ehhez jön még az umami, amit nem vertek a fejünkbe az általános iskolában anno a nyelv tanulmányozásakor: az umami a bűvös fűszeres íz, amit a szójaszószon és a zöld teán kívül néha még a bor is tud!

Ízorgia ide vagy oda, a titkos fegyver mégiscsak a cukor a forralt borban - vagy a méz, ha a cukormentesre gerjed az ember lánya :) A szülinapi torták és jutalomcsokik óta tudjuk, hogy az édes íz szeretet, és egy pohár forralt bor mint maga a cseppfolyós csók, Hamvas Béla szavaival élve… 

És az eszedbe ötlött már, hogy a forralt bor dupla afrodiziákum? A benne lévő alkohol és fahéj is serkent, méltán lehet a téli összebújások fő támogatója. Az a szép egyébként, hogy lefújhatják a karácsonyi vásárt, de a fahéjas forralt bor illat a fejünkben pontosan ugyanolyan stabilan él, mint a magyar válogatott 2016-os EB-eufóriája :D

A Big bang theory-ben Sheldon kínálgatta mindig a vendégeit forró itallal, mint megnyugtató jóság. És valóban, a forralt bor tudja azt a meghitt melegséget, amit az ünnepek, csak kicsiben, kiporciózva és egész télen. Ráadásul családi összeveszések, kényszeredett ajándékok és nemfitnesz halászlé nélkül is hozza a hangulatot :)

Ah, ma is fürtökben lógnak az anglicizmusok a posztban, el is teszem magam holnapra :D De a hétvégén bekuckózásra fel, vagy termoszba elvitelre, lényeg, hogy jöjjön, aminek jönnie kell: a forralt bor szezon! A hibátlan forralt bor receptje pedig a következő:

1 üveg vörösbor, 2 dl víz, 8 darab szegfűszeg, 1 darab fahéjrúd, 3 evőkanál cukor vagy méz, fél citrom és egy egész narancs felkarikázva szépen együtt melegszik a lábasban, és az első buborékokkal már késznek is nyilvánítható, szigorúan nem forraljuk ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://maramerlot.blog.hu/api/trackback/id/tr2116326170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MARA MERLOT

cikk19.jpg

randirepertoár és boldogságblog

süti beállítások módosítása