TÚLAGYALÁS - ÍGY SZOKJ LE RÓLA!

cikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.png

Néha röhejesen hosszasan rágódom egy-egy helyzeten, forgatókönyveket gyártok a fejemben és elkap a gondolatcunami. A karantén prímán felerősíti a túlagyalós tendenciákat, mert ott még jobban ráérünk és még több időt töltünk saját magunkkal… De a randizás is hozza ezt, nem kell ehhez karantén :D Hisz lehetőségek végtelen tárháza a sok ismerkedős apróság, hogy vajon kiszemeltünk miért nem használ emotikonokat, miért ilyen röviden válaszol, miért nem válaszol… Ma lerántjuk a leplet a túlagyalásról és felruházzuk magunkat két pompás kis módszerrel meg egy ZENebb jövő ígéretével :)   

De mielőtt elmerülnénk a túlagyalás mélylélektanában, tekintsünk racionális szemüvegünkkel a fenti kérdésekre.

Miért nem használ emojikat? A Kinsey Institute kikutatta, hogy aki sok emojit használ üzeneteiben, annak aktívabb a nemi élete. Én mióta ezt hallottam, egyszerűen nem tudok elvonatkoztatni, mikor emotikonmentes Messenger-beszélgetést olvasok :D

Miért ilyen röviden válaszol? Egy-egy rövid válasz még nem reprezentatív. Volt már olyan előzékeny randim, aki az egyik kérdésemre csak annyit írt, hogy “Ok”, majd egy üzenettel később hozzátette, hogy felújításban van és tiszta malter a keze, ezért nem tud perpill hosszabban válaszolni. Ó, ha mindenki ilyen készségesen magyarázna, mennyi agyalástól megkímélhetnénk magunkat!! :)

Miért nem válaszol? Na ez meg a manapság szinte már divatossá vált ghosting esete. Randialanyunk valószínűleg nem halt meg, nem vesztette el a telefonját, nem dobta le az Instagram, se a Messenger, hanem lekopott, ágyő!

Az agyunk úgy lett összerakva, hogy megértsünk és megoldjunk vele. Ha valamit nem értünk vagy nem tudunk megoldani, akkor kezdünk kattogni. De manapság egyre inkább akkor is, mikor unatkozunk… A túlzott ráfeszülés egy szorongó állapot, mely diszkréten apasztja lefelé energiáinkat és tönkreteheti a legboldogabb pillanatainkat is. A túlagyalás eltorzítja ítélőképességünket, a jövő kicsit félelmetesebbnek tűnik olyankor - a túlagyalásban általában nem a happy end ígérete dominál… 

Mit lehet hát tenni? MEGÉRTED & MEGOLDOD, a maramerlot két M-jéről könnyű lesz megjegyezni :) Eszközeink a következők:

MEGÉRTED

-Úgy, hogy felismered, hogy most épp túlagyalod a dolgot. Ha már rajtakapod magad a klasszikus túlgondolós mechanizmusodon, azzal instant tudatosabbá válsz.

-Naplózz! Lelkesen hirdetem a naplózást, az egyik legjobb találmány a cukormentes somlói mellett :) Segít a kizoomolásban és érdekes dolgok derülhetnek ki általa: például ha nem veszed a fáradtságot arra, hogy naplót írj a dilemmádról, akkor a dilemmád nem is elég fontos és agyalnod sem érdemes rajta!! 

-Perspektívába helyezed a kérdést, nevezetesen mit fog számítani adott téma neked 10 év múlva, vagy akár életed végén. Nekem ez szokott segíteni a munkahelyi patthelyzeteknél és a randinüanszoknál is :)

MEGOLDOD

-Megkérdezed dilemmád főszereplőjét a témáról, nem kell itt a másik gondolatait olvasni :) Ha beszélsz túlagyalásod tárgyáról az illetékessel, annak több köze lesz a valósághoz, mint a tízféle forgatókönyvnek a fejedben…

-Pszichológussal vagy coach-csal dolgozol a megoldásodon, mert a támogató beszélgetés, a megfelelően irányított kérdések és az elköteleződés segít rendet teremteni a káoszban :)

-Akcióba lépsz az eredmény érdekében, például ha azon feszülsz, hogy a randid miért nem jelentkezik már, akkor jelentkezz te! Volt, hogy egy egész napon át azon agyaltam, vajon miért nem jelentkezik a kiszemeltem, mire a nap végére rászántam magam, hogy ráírjak, melyből aztán kiderült, nincs is semmi baj, és elsimultak lelkemben a viharfelhők... 

Nem lennék hű jógini, ha nem szólnék a meditációról, rohangászó gondolatainkat lecsendesítendő :) Ha eddig csak mondogattad, hogy el kéne kezdeni meditálni (a magyarok egyik kedvenc kifejezése ez a “kéne”, annyi mindent kéne és csak tologatjuk magunk előtt…), vagy már belekóstoltál, akkor hajrá meditációprojekt! Kedvenceimet belinkelem itt és itt :) 

A túlagyalásról leszokni nem egy drága diéta, és fizikai erőnlétet se igényel :D A száraz november jegyében kivételesen még bort se ajánlok hozzá, csak csináld! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://maramerlot.blog.hu/api/trackback/id/tr9116282312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Philadelphia 2020.11.13. 16:17:28

Szia! Csak egy vélemény. Hosszabb-rövidebb együttélés után adódik a felismerés, hogy mik az igazán fontos kérdések. 1. Pénz: ki mennyire fogja, ki mennyire szórja, mekkora a szülői háttér -100%, 0%, +100%. 2. Szex. Mennyi az annyi, mikor hányszor, illatgyertya, olaj, lila plüss bilincs, ipari áramos :) Turbódózer 9000 deluxe wifi stb. Kell-e, hogy fejlődési íve legyen, vagy legyen-e túlélő üzemmód, amikor tényleg csak valami gyors kielégülés kell, mert a sok túlóra után hulla mindkettő. 3. Gyerek. Hány "darab", mikor, milyen eloszlásban, milyen nevekkel. 4. Rend és tisztaság. Nagy vitapont, hogy ami nekem még rend, az a másiknak miért őskáosz. 5. Vallás és világnézet, benne politika. Nem árt tudni a másikról, hogy az M6-os BMW a saját nevén van-e, vagy lízingeli (lásd forgalmi) vagy az "én palotám" mennyire az enyém vagy inkább a banké a sok hitel miatt (lásd tulajdoni lap) plusz a cég mennyire valós, vagy éppen fiktív ÁFÁ-s számlákat gyárt és onnan a jólét. Az erkölcs fontos, mert lehetőleg ne rúgja a családra a TEK az ajtót hajnalban; vagy éppenhogy a luxusért bármi belefér: a per, börtönbe látogatás akár az ország túlvégén évekig. A vallás szinte megadja a politika nézetrendszert: egy liberális (szabad piac, szabad vélemény, szabad minden, homoszexualitás, gender, abortusz stb.) sosem fog tartósan együttmaradni egy konzervatívval (szűzmária, anyaméh, nemzet, szaporodás, binaritás) . 6. Szülők. Mérgeztek, mérgeznek, méricskélik-e a partnert, és anyuci pici fia vagy apuci hercegnője mennyire vált le, vagy még mindig van köldökzsinór. Szerintem nem az ökológiai lábnyom vagy boros/sörös/pálinkás vonal a döntő, még talán az sem, hogy "nem eszek semmit, aminek arca van". 7. A teljes megismerés lehetetlensége: el kell fogadni a másik magánszféráját, apró dilijeit, és a megszolgált bizalmat ellenőrzésmentességgel kell jutalmazni. De valójában krízisben fog látszani a kötődés ereje: rák, meddőség, szexre ható betegség, anyagi lenullázódás, tűzeset, autóbaleset. Tényleg nagyon nehéz randizni, főleg járvány idején, de a ghosting vagy submerging/submariner és hasonszőrű húzások nem érdemelnek ekkora lelki erőfeszítést, ráfeszülést. Az őrült szenvedélyek és románcok jól mutatnak filmen, de az életben nem lenne jó bántalmazó partner vagy egy hiperelegáns gengszter.

mara merlot 2020.11.13. 23:59:11

@Philadelphia: tök jogos az általad elsorolt sok dilemma, ezek valódi, súlyos témák. A maramerlot viszont nem akar lehozni az életről, arra van bőven más platform. Én a könnyedséget hirdetem, és a blogomon inkább vidámsággal közelítek a dolgokhoz (igen, néha a csacska románcoké a főszerep). A kríziskezelést meghagyom az arra szakosodottaknak. Peace :)

MARA MERLOT

cikk19.jpg

randirepertoár és boldogságblog

süti beállítások módosítása